Home

Tattoo

Permanente Make Up

Medische Tattoo's

Piercing

Wie ?

Over Yggdrasil

Contact

Over Yggdrasil

Yggdrasil staat in het midden van drie kosmische vlakken. Zijn drie wortels dringen door in de drie afdelingen van de onderwereld: de Hel, het land der doden; het koninkrijk der reuzen van de vrieskoude en het ondergrondse rijk der goden, het Aesir, waar zij zich iedere dag verzamelen rond de bron van het Lot, de bron van Urd, om rechtzittingen te houden en om geschillen te beslissen.
De stam gaat door het tweede vlak, Midgard, de Midden-Aarde, het land der stervelingen en de takken strekken zich uit tot in Asgard, de hemelse wereld der goden.
Bij de voet van de boom ontspringt de bron van Mimir (herinnering), waar Odin eens een oog opofferde voor één teug kennis.
Drie Nornen, schikgodinnen, geven de wortels dag en nacht water terwijl de reuzenslang Nidogghr er voortdurend aan knabbelt. Deze drie godinnen stellen de drie gezichten van de maangodin voor: het wassende, het volle en het afnemende van het hemelse lichaam dat zo zeer met het levensritme vebonden is. Ze zijn alledrie gezeten aan de voet van de mensen en de wereld. Zij geven water aan de wortels uit de Bron van Urd waar ze omheen zitten en zwaaien de scepter over de 'irrationele' wereld van zaden en verborgenheden en van kiemende Vormen: Water, Chaos en Nacht.
De slang is de vijand van de adelaar die in de bovenste takken van de boom leeft. Daar bevindt zich ook de zetel van Odin die van daaruit negen werelden die bedekt worden door de boom, overziet.
Verschillende wezens leven in of van de boom: een eekhoorn rent langs de stam op en neer, gehoornde wezens, hertenbokken en geiten verslinden de bladeren, takken en spruiten. Deze dieren, die de boom voortdurend aanvallen en verslinden, vormen samen met de Nornen, die de wortels voortdurend begieten, het beeld van de tijdcyclus, de eindeloze regeneratie van de kosmos - net als de voortdurende strijd tussen de adelaar en de slang die de zon en de maan vertegenwoordigen.
Het motief van de wedergeboorte is met de vermenging van de tegenovergestelde principes ook in een ander beeld aanwezig. Men zegt dat met Ragnarök de grote boom beeft en dat daardoor de goden en de wereld zullen vergaan. Maar in de stam is het zaad van de vernieuwing verborgen in de vorm van een man en een vrouw. Uit hun vereninging zal een nieuw ras ontstaan dat de aarde zal herbevolken.

Naast de boom als kosmisch bindmiddel, draagt hij ook het wezen van de vruchtbaarheid in zich.

Uit 'intieme omgang met Bomen'
Fik Seymus